Çörek Otu Faydaları Nelerdir?


Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) Çörek otunun çokça tüketilmesini tavsiye etmişlerdir. Ölüm hariç her derde devası olan çörek otunu sağlığımız için, sadece poğaça ve böreklerde değil, mümkün olan her şekilde tüketmek gerekiyor.


 Çörek Otu Nedir?

Pek çok derde deva olan çörek otu, Türkiye’de de yetişebilen bir bitkidir. Çörek otu açık mavi renkli, bol tohumlu, 20-30 cm boylarında, saçaklı, yaprakları bal özlü, dik gövdeli, siyah yassı tohumlara ve 8 tane yaprağa  sahip bir bitkidir. Her yerde yetişebilir. Ülkemizde yetişen iki çeşit çörek otu bulunmaktadır. Sam çörek otu ve kır çörek otu olarak bilinir.

Çörek Otu Nerede Yetişir?

Ana vatanı Türkiye, Kuzey Afrika ve Güney Amerika’dır. Çörek otu, bol güneşli olan yerlerde ve ılıman olan iklimlerde, topraklarda yetişir. İlkbaharda olabildiğince erken ekilmelidir. Aynı zamanda tohumla üretilir, her sene tohumunu döker böylelikle olduğu yerden tekrar çoğalır.
Çörek otu bitkisinin düzenli sulanması gerekir.  Kapsüller patlamaya başladıktan sonra hasadı yapılmalıdır.

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalardan sonra çörek otunun birçok faydası olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan en önemlileri şunlardır;
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi en önemi özelliklerinin arasında sayılabilir.
Astım, alerjik astım, bronşit, nezle gibi akciğer hastalıklarında oldukça etkilidir.
Mide dostudur. Mide zarını koruyarak yiyeceklerin mide zarını tahriş etmesini engeller.
Nefes darlığı için kullanılabilir zira nefes borusunu genişleterek daha rahat nefes alınmasını sağlar.
Çörek otu bitkisinden elde edilen çörek otu yağı da oldukça faydalıdır.
Kan şekerini dengelediği gibi, yüksek tansiyonu düşürmede de etkilidir.
öksürüğü hafifletmek, iltihapları ve ağrıları gidermek için kullanılabilir.
Vücuttan zehrin atılmasını sağlar.
Ruh halini ve hormonları dengeler, güçlendirir.
Çörek otu, şeker hastalığından, Kansere kadar aklınıza gelen her hastalık için şifa kaynağı.
Eski zamanlardan beri dünyanın pek çok yerinde insanlar, bu bitkiyi sağlıklarını desteklemek ve korumak için kullanmışlardır.
Özellikle günümüzde insanlar, ilaçların sağlık üzerinde oluşturduğu yıkıcı etkiden kurtulmak için, ilaç kullanmak yerine, alternatif tıbba yönelerek kalıcı tedavi uyguluyor ve bu alternatif tedavilerin başını da her derde davesıyla bilinen, çörek otu çekiyor.
Çörek otu bitkisinin Türkiye’de ılıman ve sıcak iklimlerinde Ege, Afyon, Isparta, Burdur ve Trakya bölgelerinde tarımı yapılmaktadır.




Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen Düşüncelerinizi Esirgemeyin :)