Çörek Otu Faydaları Nelerdir?
Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) Çörek otunun çokça tüketilmesini tavsiye etmişlerdir. Ölüm hariç her derde devası olan çörek otunu sağlığımız için, sadece poğaça ve böreklerde değil, mümkün olan her şekilde tüketmek gerekiyor.
Çörek Otu Nedir?
Pek çok derde deva olan çörek otu, Türkiye’de de yetişebilen bir bitkidir. Çörek otu açık mavi renkli, bol tohumlu, 20-30
cm boylarında, saçaklı, yaprakları bal özlü, dik gövdeli, siyah yassı tohumlara
ve 8 tane yaprağa sahip bir bitkidir. Her yerde yetişebilir. Ülkemizde
yetişen iki çeşit çörek otu bulunmaktadır. Sam çörek
otu ve kır çörek
otu olarak bilinir.
Çörek Otu Nerede Yetişir?
Ana vatanı Türkiye, Kuzey Afrika ve Güney
Amerika’dır. Çörek otu, bol güneşli olan yerlerde ve ılıman olan iklimlerde,
topraklarda yetişir. İlkbaharda olabildiğince erken ekilmelidir. Aynı zamanda
tohumla üretilir, her sene tohumunu döker böylelikle olduğu yerden tekrar
çoğalır.
Çörek otu bitkisinin düzenli sulanması gerekir. Kapsüller patlamaya
başladıktan sonra hasadı yapılmalıdır.
Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?
Yapılan araştırmalardan sonra çörek otunun
birçok faydası olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan en önemlileri şunlardır;
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi en önemi
özelliklerinin arasında sayılabilir.
Astım, alerjik astım, bronşit, nezle gibi
akciğer hastalıklarında oldukça etkilidir.
Mide dostudur. Mide zarını koruyarak
yiyeceklerin mide zarını tahriş etmesini engeller.
Nefes darlığı için kullanılabilir zira
nefes borusunu genişleterek daha rahat nefes alınmasını sağlar.
Çörek otu bitkisinden elde edilen çörek otu yağı da oldukça faydalıdır.
Kan şekerini dengelediği gibi, yüksek
tansiyonu düşürmede de etkilidir.
öksürüğü hafifletmek, iltihapları ve
ağrıları gidermek için kullanılabilir.
Vücuttan zehrin atılmasını sağlar.
Ruh halini ve hormonları dengeler,
güçlendirir.
Çörek otu, şeker hastalığından, Kansere
kadar aklınıza gelen her hastalık için şifa kaynağı.
Eski zamanlardan beri dünyanın pek çok
yerinde insanlar, bu bitkiyi sağlıklarını desteklemek ve korumak için
kullanmışlardır.
Özellikle günümüzde insanlar, ilaçların
sağlık üzerinde oluşturduğu yıkıcı etkiden kurtulmak için, ilaç kullanmak
yerine, alternatif tıbba yönelerek kalıcı tedavi uyguluyor ve bu alternatif
tedavilerin başını da her derde davesıyla bilinen, çörek otu çekiyor.
Çörek otu bitkisinin Türkiye’de ılıman ve sıcak iklimlerinde Ege, Afyon,
Isparta, Burdur ve Trakya bölgelerinde tarımı yapılmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Lütfen Düşüncelerinizi Esirgemeyin :)