Kayı Boyunun Anadolu'ya Gelişi

 
a. Kayılar Anadolu'da
Osmanlı, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundandır. Kayı; sağlam, kuvvetli anlamına gelmektedir. Moğolların Orta Asya'dan batıya doğru gelişen istilaları üzerine, buradan Anadolu'ya doğru büyük bir göç hareketi başladı. Anadolu'ya  gelen boylardan biri de Kayılardı. Türkiye Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat, Kayıları Ankara yakınlarında Karacadağ yöresine yerleştirdi. Daha sonra Ertuğrul Bey idaresindeki Kayılara, Söğüt ve Domaniç yöreleri yaylak ve kışlak olarak verildi.
b. Beylikten Devlete 
Türkiye Selçuklu Devleti'nin 1243 yılında Kösedağ Savaşı'nda Moğol İlhanlılara yenilmesinden sonra Anadolu Türk siyasi birliği bozuldu. Türkiye Selçuklu Devleti'nin zayıflaması ve merkezi otoritesini kaybetmesi üzerine özellikle Moğol baskısının daha az hissedildiği Orta ve batı Anadolu'da Türk beylikleri kuruldu. Beylikler bir süre sonra siyasi boşluğu doldurmak için birbirleriyle mücadeleye başladılar. Osmanlı Beyliği bu mücadeleden uzak durarak Bizans yönünde genişleme politikası takip etti.
Osmanlı Beyliği'nin Bizans ile mücadele ederek sınırlarını genişletme çabası, esnaf teşkilatı olan Ahilerin ve Anadolu'ya gaza ve cihat yapmak için gelen gaziyanırum adı verilen Türkmen topluluklarının desteğini sağladı. Bu sırada Bizans siyasi, askeri ve ekonomik açıdan son derece zayıf bir durumdaydı. Merkezi otorite kaybolmuştu. Tekfur adı verilen valiler halka baskı kuruyorlardı. Bizans'ın içinde bulunduğu bu durum Osmanlı Beyliği'nin genişlemesini kolaylaştırmıştır. Osman Bey, 1281 yılında babası Ertuğrul Gazi'nin ölümü üzerine beyliğin başına geçti. Osman Bey, Ahilerle iyi ilişkiler kurdu ve onların desteğini aldı. İlk seferini Eskişehir yakınlarındaki Karacahisar'a yaparak burasını Bizans'tan fethetti.
 c. İlk Osmanlı Fetihleri 
Osmanlı Beyliğinin diğer Türk beylikleriyle iyi geçinerek batı yönünde genişleme politikası takip etmesi ve giderek güçlenmesi Bizans tekfurlarını rahatsız ediyordu. Osman Bey tekfurların kendisini ortadan kaldırma planları yaptığını öğrenince harekete geçti. Yarhisar ve Bilecik'i aldı. (1298). Beyliğin merkezini Bilecik'e taşıdı. Bu sırada Türkiye Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat'ın tahttan indirilerek İlhanlı hükümdarının yanına İran'a götürülmesi Anadolu'da bir otorite boşluğu meydana getirdi. Bu durumdan yararlanan Osman Bey çevredeki oymak beylerinin ve İlhanlı baskısından kaçan Türkiye Selçuklu yöneticilerinin bazılarının da kendine katılması üzerine 1299 yılında bağımsızlığını ilan etti.
Koyunhisar Savaşı (1302):  Osman Bey'in bu başarıları komşu Rum tekfurlarını ve Bizans'ı harekete geçirdi. Bizans destekli tekfurlar ordusu Osman Bey tarafından Koyunhisar Savaşı'nda yenilgiye uğratıldı. Bu savaşta Osamnlılar ilk kez Bizans kuvvetleriyle karşı karşıya geldiler. Koyunhisar Savaşı sonunda İzmit yolu Türklere açıldığı gibi Bursa üç taraftan kuşatılmış oldu.
Bursa'nın Fethi (1326):  1321 yılında Mudanya Limanı'nın Osmanlıların eline geçmesi ile Bursa tamamen kuşatıldı. Ancak bu sırada Osman Bey'in hasta olmasından dolayı kuşatmayı oğlu Orhan Bey devam ettirdi. Uzunca bir süre kuşatma altında bulunan Bursa teslim oldu. İpek üretimi ve ticaret merkezi olan Bursa, bölgedeki en önemli Bizans kentiydi. Bursa'nın alınmasıyla başkent buraya taşındı.
Pelekanon (Maltepe ) Savaşı (1329):  Orhan Bey Bursa'nın fethinden sonra İznik'e yöneldi. Osmanlıların İznik'i kuşatmaları, Kocaeli Yarımadası'ndaki kaleleri fethedip İstanbul Boğazı'na yaklaşmaları üzerine Bizans İmparatoru III. Andronikos kaybettiği toprakları geri almak ve kuşatma altında bulunan İznik'i kurtarmak için harekete geçti. Maltepe'de Orhan Bey tarafından ağır bir yenilgiye uğratıldı.
İznik ve İzmit'in Fethi: Maltepe Savaşı'ndan sonra Orhan Bey tekrar İznik üzerine yürüyerek şehri kuşattı. Artık yardım ümidi kalmayan şehir teslim oldu (1331). Böylece İznik, Bizans'a yapılacak seferlerde ileri üs özelliği kazandı. İznik'ten sonra İzmit'te kuşatıldı.Kuşatmaya daha fazla dayanamayan İzmit 1337 yılında Osmanlılara teslim oldu. Bu fetihlerle Kocaeli Yarımadası'nın fethi tamamlanmış oldu. Orhan Bey, İzmit ve çevresinin idaresini oğlu Süleyman Paşa'ya verdi.
Karesioğulları Beyliği'nin Osmanlı Topraklarına Katılması (1345): Bu sırada Balıkesir ve Çanakkale civarında hüküm süren Karesioğulları Beyliği iç çekişmelerle uğraşıyordu. Bu durumu iyi değerlendiren Orhan Bey, Karesi topraklarını Osmanlı Devleti'ne kattı (1345). Böylece Osmanlı Devletine katılan ilk beylik Karesioğulları oldu.

Karesioğulları Beyliğinin alınmasıyla:
*Rumeli'ye geçiş için önemli bir adım atılmış oldu.
*Karesioğulları'nın deniz gücü ve donanmasından yararlanıldı.
*Karesioğulları'nın önemli devlet adamı ve yöneticileri Osmanlı hizmetine girdiler.
MEB OKULLARI TARİH DERS NOTLARINDAN ALINTIDIR.


Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen Düşüncelerinizi Esirgemeyin :)