Çocuklarda İki Yaş Sendromu

Çocuklarda İki Yaş Sendromu; Sendrom demek, aslında hastalık anlamına geliyor. Hemen her yerde bu dönemde sıkıntı yaşayan çocuklar için bu kelime kullanılıyor. Ancak Bu tabir çok da uygun ve yerinde değil. Zira çocuklarımız hasta falan değiller. Çok şükür kendi doğal gelişimlerini tamamlarken geçirdikleri bir evre bu sadece. Ergenlik dönemi gibi de düşünülebilir.
Çocuktan çocuğa farklılık gösterse de, bu dönemde çocuklar genellikle, aşırı hırçın, söz dinlemez, vurma kırma dağıtma eğiliminde davranışlar sergiler. Ve bu davranışlar karşısında çoğu anne baba ne yapacağını şaşırır, hemen her istediğini elde etmek için ağlayan ve kendini yerden yere vuran, kendi kendine zarar veren çocukları karşısında çaresiz kalırlar. Bu durumdan kurtulmak ve ağlamasını bir an evvel susturmak için yapılacak en yanlış davranış ona istediğini vermek ve her ağladığında ya da kendine veya  başkalarına vurmaya başladığında dilediğini yerine getirmek olacaktır.
Peki iki yaş sendromunu atlatmak için ne yapmalı?
Aslında bunun belirli bir çözümü yok, çünkü çocuklarımız birbirinden çok çok farklı. Her çocuk için değişik yöntem gösterilebilir. Ancak bu işin ilk aşaması olarak "çocuğumuzu doğru tanımak" gösterilebilir. Ardından dileğinin gerçekleşmesi için adeta bir tehdit gibi kullandığı ağlamak, kendine yada başkalarına vurmak gibi davranışları fazla önemsemeden sabrederek geçmesini beklemek. Özellikle ilk seferinde oldukça zorlu olacağı kesin ancak etkili bir yöntem olduğu ve ilerleyen zamanlarda kolaylaşarak devam edeceği de tecrübe ile sabit:)
Çocuk istediğini yaptırmak için her zaman yaptığı davranışı yapacak; ağlayacak, kendini yerden yere atacak, bağıracak, kendine size ya da eşyalara zarar verecek, ama karşısında tüm bu yaptıklarına kayıtsız bir anne baba görecek. Bu onu şaşırtacak, hatta ilk kez karşılaştığı bu davranış karşısında artan sinirle, geliştirdiği davranışın dozunu arttırarak anne ve babayı deneyecektir. Bakalım nereye kadar dayanacaklar? Çocuğunuz sizi deneyecek! Yapmanız gereken sabırlı olmak ve yaptığınız bu hareketin arkasında durmak. Bir kere vazgeçmek her şeye yeniden başlamanıza sebep olacaktır.
Hiç merak etmeyin geçecek zor da olsa sancılı da olsa geçecek. Ağlayıp kendisini umursamayan anne baba karşısında çocuk pes edecek ve algıları açık bir şekilde yanınıza gelecek. İşte an bu andır!  Çocuğunuza vermek, aşılamak istediğiniz davranışları ona betimlemeli ve anlamasını sağlamalısınız. Örneğin; Sen ağladığın için seninle ilgilenmedim, sen ağladığında ne demek istediğini anlamıyorum. Lütfen benimle ne istediğin hakkında konuşur musun? Ağlamaya başladığı an onu dinlemekten vazgeçin ve ağladığın sürece istediğini yapmayacağım, seni dinlemeyeceğim. Konuşursan seni dinlerim, diyerek onu, derdini konuşarak anlatması konusunda teşvik edin. İlk zamanlarda konuştuğu ve istediğini konuşarak anlattığı için istediğini yapın ama  ileride size dilediğini konuşarak anlatan evladınıza dilediğinizi yaptırabilirsiniz. İki yaş sendromu ... üç yaş sendromundan falan korkmanıza gerek yok :)


Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen Düşüncelerinizi Esirgemeyin :)